Hírlevél feliratkozás

 
 
 
INTÉZMÉNYÜNK FENNTARTÓJA:
SZÉKESFEHÉRVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS


8000 SZÉKESFEHÉRVÁR,
VÁROSHÁZ TÉR 1.
 

Floralia 2016 - visszatekintő

Floralia visszatekintő
(Helyszín: Tác, Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Kiállítás, 2016. május 7 -8.)
 
 

 


Florália képekben


 
 
A Floralia a Flora templom felszentelésének ünnepe (Kr.e.238) minden évben a tavasz köszöntése volt az ókori Rómában. Ezen ünnep keretén belül, az ünnep felidézésével került megrendezésre Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Kiállítás területén a tavaszköszöntő ünnep, mely egyben a park évadnyitója is volt.

 

 

 

 

 

A parkban 10 órától a park zárásáig, 18 óráig tartottak a programok. A programokkal párhuzamosan volt virágvásár, kézműves vásár, hagyományőrzők bemutatói (tábori élet, fegyverbemutató, hadigépek bemutatója animátoros foglalkozásokkal), kommunikációs játékok (piac játék, római istenes játék, pannoniai települések, edényes játék, római lakoma játék), játékos foglalkozások, kézműves foglalkozások (ékszer, centurió jelvények, légiós sisak, babér és virágkoszorú, saru, papírtekercs, magképek, bőrtárgyak, mozaik készítés, agyagozás), ismeretterjesztő játékok( játék a római számokkal, városnevekkel, provinciákkal, freskókkal, domborművekkel, a latin nyelvvel), ókori gyerekjátékok, "régészeti ásatás", restaurálás, fotósarok, római életképek a park különböző területén. A programok 11 órakor kezdődtek, melynek felvezetője Septimius Severus császár 202. évi látogatásának korhű felidézése volt. A császár korhűen elkészített bigán vonult be (ahogy a római korban is szokás volt) kíséretével együtt (a kíséret közel 70 fő volt lovas katonákkal, három legióval, gladiátorokkal, zenészekkel, szolgákkal) akit a római kori település tanácsának (ordó) tagjai fogadtak ajándékkel, ezután Kelet Pannonia főpapja áldozatot mutatott be a császárnak, majd a császár kíséretével együtt a színházban megtekintette a gladiátor játékot. Ezt követően a "harcosok terén" a gladiátorok tábori konyháját lehetett megtekinteni a park zárásáig, a "csatatéren" pedig kora császárkori csatajelenet bemutatására került sor. A görög-római jellegű színházban az egyik napon ókori divatbemutató keretén belül, ábrázolások alapján készült ruhákkal a kora császárkori viseletet mutattuk be, ismertetve annak társadalmi hátterét, míg a másik napon forrásadatok leírását alapul véve ókori esküvő volt látható. A park területén naponta két alkalommal volt szakvezetés a romterületen és szintén napi két alkalommal, a fehérvári diákszínjátszók előadásában került bemutatásra Arisztophenész Jómadarak című komédiája, melyet a székesfehérvári Vörösmarty Színház művészeti intendánsa rendezett. Délután folyamán a "csatatéren" rabszolgavásár, késő római kori csatajelenet színesítette a programot. A helyszínen felállított "Lakomasátorban" Apicius ókori szakácskönyve alapján készült római kori ételeket lehetett fogyasztani. A hagyományőrző csapatok a nap folyamán az előadásokkal párhuzamosan programokat szerveztek a látogatók számára: a korhűen berendezett sátrak mellett működő hadigépek bemutatása (némelyiket a látogató kipróbálhatta), katonai fegyverzet ki- és felpróbálása, korabeli gyerekjátékokkal való ismerkedés, kelta életképek, fegyverek, harcmodor, gladiátor iskola. Mindkét napon ugyanaz a program zajlott, egy programot kivéve.

 

  
A programok megvalósításában több hagyományőrző egyesület vett részt: Brigetio Legio, Familia Gladiatoria, Legio X. Gemina, Legio Leonum Valentiniani, Norde Gard, Savaria Legio, Szarvas törzs kelta hagyományőrző egyesület továbbá: Szabad Színház (SzínTér Egyesület), Trigonon Együttes, Terembura egyesület, Heter, Diákszínjátszók, Szent István Király Múzeum munkatársai (régészek, restaurátorok, muzeológusok, múzeumpedagógusok), Székesfehérvári huszárok lovasai, az Árpád Szakiskola diákjai.

  

A látogatók ókori környezetben ismerkedhettek meg és lehettek részesei az ókori ember mindennapjainak, életkörülményeinek. Megelevenedett az ókori élet, a római katonák és a kelta harcosok mindennapjai, harcmodorai. A programnak kiemelkedően nagy sikere volt a látogatók körében. A program szervezése kapcsán kihasználtuk egyedülálló lehetőségünket, hogy Gorsium távol esik a mai civilizációtól, nem épült felette újkori település, ezáltal az ókori élet feleleveníthető, zavartalanul bemutatható, egy sajátságos hangulatot vonva maga után.

 
  
A rendezvény látogatószáma: 6203 fő